Een e-learning platform: wat & waarom? | SkillsTown (2024)

Een e-learning platform biedt talloze voordelen, ongeacht de doelgroep waarvoor je het wilt inzetten. Maar om optimaal te profiteren van deze voordelen, is het belangrijk om een duidelijk begrip te hebben van wat een e-learning platform precies inhoudt en welke mogelijkheden het biedt.

In dit artikel leer je alles wat je moet weten over e-learning platforms. We zullen de functionaliteiten bespreken, uitleggen waarom het hebben van een dergelijk platform belangrijk is en hoe het kan bijdragen aan de groei en ontwikkeling van jouw doelgroep.

1. Wat is een e-learning platform?

Een e-learning platform is een digitale leeromgeving waarin een bepaalde doelgroep, bijvoorbeeld jouw medewerkers, studenten of verenigingsleden, toegang hebben tot educatieve online materialen. In dit artikel spreken wij voor de handigheid van medewerkers als doelgroep.

Er bestaan eenvoudige e-learning platforms die alleen tekstuele inhoud bevatten, maar ook complexe e-learning platforms die video’s, audio en interactieve elementen bevatten als leermateriaal. Met het laatste speel je in op de mogelijkheden van nu en de toekomst en zorg je ervoor dat je leren en ontwikkelen het meest interessant en leukst maakt voor je medewerkers.

1.1. Basisfunctionaliteiten

Als je op zoek bent naar een e-learning platform, zijn er verschillende functionaliteiten waar je naar kunt kijken. Wij zetten er een aantal voor je op een rij:

  • Toegang tot cursusmateriaal: Medewerkers kunnen kiezen tussen online trainingen met verschillende onderwerpen binnen het e-learning platform om persoonlijke of professionele vaardigheden te verbeteren.
  • Toegang tot verschillende leervormen: In een inclusief platform kun je ook kiezen tussen verschillende soorten online trainingen zoals interactieve trainingen, leesmateriaal, webinars en podcasts.
  • Evaluatie: Medewerkers kunnen hun kennis testen via online toetsen en opdrachten.
  • Voortgang bijhouden: Medewerkers kunnen hun voortgang bijhouden en zien welke cursussen ze al hebben voltooid en welke ze nog willen volgen.
  • Certificering: Na het succesvol afronden van de cursus kunnen medewerkers een certificaat ontvangen.
  • Creëren van online trainingen: Binnen het ultieme e-learning platform kun je ook eigen trainingen voor medewerkers maken en delen. Dit is handig voor bijvoorbeeld het delen van interne kennis.

1.2. Veelgebruikte toepassingen

Organisaties kunnen verschillende redenen hebben om een e-learning platform in te zetten binnen hun organisatie. Veel genoemde redenen bij klanten van SkillsTown zijn:

  • Het aanbieden van een ruim aanbod aan ontwikkelingsmogelijkheden voor je doelgroep. Zo kunnen ze werken aan hun soft skills en hard skills.
  • Het bieden van flexibele leerervaringen die passen bij individuele behoeften en schema’s van medewerkers. Medewerkers zijn niet tijd- of plaatsgebonden, maar ze kunnen waar en wanneer ze maar willen werken aan hun ontwikkeling.
  • Het bieden van een platform voor HR-medewerkers, L&D-professionals of directie om leermateriaal te maken en te delen voor binnen de organisatie. Zo kan alle kennis onder één dak geborgd worden.

Een e-learning platform: wat & waarom? | SkillsTown (1)

2. Wat is het belang van een e-learning platform?

E-learning platforms zijn belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste is natuurlijk de ontwikkeling van je medewerkers heel belangrijk. Vandaag de dag heeft ieder individu de behoefte om te groeien; stilstaan is niet van deze tijd. Als je als organisatie je medewerker ontwikkelingsmogelijkheden kunt bieden, zullen ze dit als een groot voordeel zien en zal dit misschien zelfs een reden zijn om bij je te komen werken. Het wordt namelijk als goed werkgeverschap gezien. Je geeft ze namelijk de mogelijkheid om waar en wanneer ze maar willen aan hetgeen werken waar zij op dat moment behoefte aan hebben.

Ten tweede heb je als organisatie doelstellingen om te behalen. Dit lukt alleen met talentvolle medewerkers en deze medewerkers zijn zichzelf continu aan het ontwikkelen. Het is dus van belang dat je als organisatie een leercultuur ontwikkelt en je medewerkers aanspoort om zich te ontwikkelen. Wanneer de prestaties van je medewerkers verbeteren, zullen de prestaties van je organisatie meegroeien en zo behaal je je doelstellingen. Een e-learning platform is uitermate geschikt om zo’n leercultuur te creëren, zolang je medewerkers goed aan blijft sturen om hier gebruik van te maken.

Als laatste wil je dat je organisatie toekomstbestendig blijft. Alleen zo kun je bijblijven met de nieuwste technologieën en ontwikkelingen en kun je de concurrentie voorblijven. Om dit te doen moet je medewerkers de nieuwste kennis aan blijven bieden. Deze kennis kun je handig borgen binnen een e-learning platform. Deze is altijd toegankelijk voor medewerkers, dus de kennis is altijd beschikbaar.

2.1. Populariteit van e-learning platforms

Millennialszijn opgegroeid met het internet. Dit zorgt voor een explosieve groei in populariteit van online leren. Wereldwijd zijn er al meer dan 100 miljoen mensen die de voorkeur geven aan online leren. (Skillba, 2022) Het is dan ook zo dat de aandacht voor klassikaal leren krimpt.

Daarnaast wordt tijd steeds kostbaarder en mensen zoeken steeds meer ruimte en vrijheid om zelf keuzes te maken. Een e-learning platform sluit hierbij aan. Het is efficiënt omdat kennis waar en wanneer je maar wilt beschikbaar is. Je hoeft niet te wachten op een interessante workshop en je hoeft hier ook niet voor te reizen, wat de leerdrempel ook vele malen lager maakt. Het platform staat altijd voor je klaar en het biedt een gemakkelijke en flexibele manier om toegang te krijgen tot educatieve materialen en cursussen.

Dit geldt overigens ook voor organisaties. Wanneer je een eigen e-learning platform hebt, hoef je niet heel veel tijd en geld meer te besteden aan het zoeken naar workshops of alleenstaande online cursussen die maar voor een kleine groep medewerkers interessant zijn. Medewerkers kunnen zelf binnen het platform de juiste trainingen volgen om hun eigen leerdoelen te behalen.

In het volgende hoofdstuk vind je alle voordelen van een e-learning platform voor organisatie en medewerkers.

Een e-learning platform: wat & waarom? | SkillsTown (2)

In 7 stappen excelleren met online leren

In dit whitepaper zet online opleider SkillsTown 7 stappen op een rij waarmee jouw organisatie door middel van online leren kan excelleren.

Download het gratis whitepaper

3. Wat zijn de voordelen van een e-learning platform?

Een e-learning platform heeft vele voordelen. Deze zijn onder te verdelen in voordelen voor organisaties en voor de gebruikers van het platform.

3.1. Voordelen voor de organisatie

Een e-learning platform biedt verschillende voordelen voor organisaties, waaronder:

  • Borging van kennis: Een e-learning platform is de perfecte plek om alle kennis voor je organisatie te borgen, zodat deze altijd makkelijk terug te vinden is. Het handige van zo'n online leerplatform is namelijk dat je naast bestaande online trainingen ook eigen online trainingen kunt maken en delen binnen het platform. Zo heb je alle kennis onder één dak.
  • Schaalbaarheid: Een e-learning platform kan worden opgeschaald om aan de groeiende behoeften van een organisatie te voldoen. Dit betekent dat nieuwe cursussen en trainingen gemakkelijk kunnen worden toegevoegd en dat het aantal gebruikers kan toenemen zonder dat er extra fysieke ruimtes of middelen nodig zijn.
  • Kostenbesparingen: Het gebruik van een e-learning platform kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen voor organisaties. Omdat er geen fysieke locatie nodig is voor trainingen, zijn er geen kosten voor huur, onderhoud, nutsvoorzieningen, enz. Daarnaast bespaar je met een e-learning platform op reis- en verblijfskosten voor medewerkers die anders naar een andere locatie zouden moeten reizen voor trainingen.
  • Interactie: Veel e-learning platforms bieden mogelijkheden voor interactie met de medewerkers. Dit kan leiden tot een rijkere leerervaring en meer betrokkenheid.
  • Rapportage en analyse: Een e-learning platform kan rapporten en analyses genereren over het leergedrag van medewerkers, met bijvoorbeeld een LMS-systeem. Hierin kun je de voortgang van individuele medewerkers, de deelnamegraad en de voltooiingsgraad van trainingen terugzien. Deze informatie kan waardevol zijn voor het evalueren van het succes van het trainingsprogramma en het identificeren van gebieden waar extra ondersteuning nodig is.
  • Milieu: Veel bedrijven zijn bezig met het verkleinen van hun CO2-voetafdruk. Online leren kan de impact van je bedrijf op het milieu verminderen. Grootschalige trainingslocaties die grote aantallen medewerkers moeten huisvesten zijn niet meer nodig, en dat bespaart energie. En omdat je medewerkers niet meer naar deze locaties hoeven te reizen, wordt de uitstoot van CO2 ook kleiner. Bovendien heb je minder gedrukt materiaal nodig, waardoor je bespaart op papier en inkt die schadelijk zijn voor het milieu.

3.2. Voordelen voor de gebruikers

Naast de voordelen voor organisaties, heeft een e-learning platform ook veel voordelen voor de gebruikers:

  • Toegankelijkheid: Een e-learning platform is toegankelijk voor iedereen met een internetverbinding, wat betekent dat mensen van over de hele wereld toegang hebben tot educatief materiaal. Dit maakt het gemakkelijker voor je medewerkers om nieuwe vaardigheden te leren en hun kennis te vergroten, zelfs wanneer jouw medewerkers op afstand werken.
  • Flexibiliteit: Met een e-learning platform kunnen medewerkers op elk moment en vanaf elke locatie toegang krijgen tot trainingen en cursussen. Dit betekent dat ze hun leermomenten kunnen plannen op basis van hun eigen schema's en tijdzones, en niet hoeven te reizen naar een fysieke locatie.
  • Geïndividualiseerd leren: Met een e-learning platform kunnen medewerkers op hun eigen tempo leren en deelnemen aan online trainingen die passen bij hun individuele leerbehoeften en -voorkeuren. Binnen sommige e-learning platforms kunnen ze ook tussen verschillende leervormen kiezen, zodat ze kunnen leren op de manier die bij ze past. Dit kan resulteren in een hogere retentie van informatie en een grotere betrokkenheid bij het leren.
  • Diversiteit: Een e-learning platform biedt een breed scala aan cursussen en educatieve materialen, wat betekent dat mensen toegang hebben tot verschillende onderwerpen en thema's. Dit maakt het mogelijk voor mensen om nieuwe interesses te ontdekken en hun kennis op verschillende gebieden uit te breiden.
  • Certificering: Medewerkers kunnen certificaten behalen die van waarde zijn voor hun functie en loopbaan. Deze kunnen zij dan bijvoorbeeld delen op hun LinkedIn-pagina.

Dit alles kan leiden tot een verbeterde leerervaring en een verhoogde motivatie om de cursus of online training te voltooien.

Een e-learning platform: wat & waarom? | SkillsTown (3)

4. Waarvoor wordt een e-learning platform gebruikt?

Een e-learning platform kan binnen een organisatie op verschillende manieren worden ingezet, afhankelijk van de specifieke behoeften en doelstellingen van de organisatie. Hier zijn enkele manieren:

  • Online trainingen: De meest voor de hand liggende is natuurlijk voor het volgen van online trainingen. Het e-learning platform kan worden gebruikt om persoonlijke en professionele vaardigheden te ontwikkelen voor medewerkers van de organisatie. Denk aan trainingen op het gebied van digitale veiligheid, productiviteit, feedback en andere vaardigheden. Ook kan het gebruikt worden voor vaardigheden en kennis op hun vakgebied. Dit kan bijdragen aan de carrièremogelijkheden van medewerkers en de groei van de organisatie als geheel.
  • Branche-specifieke online trainingen: Wanneer je in een bepaalde branche werkt, wil je trainingen beschikbaar stellen die relevant zijn voor de professionals in die specifieke branche. Daarom gebruiken organisaties een e-learning platform ook vaak om branche-specifieke online trainingen beschikbaar te stellen. Denk bijvoorbeeld aan trainingen voor de zorg, trainingen voor de overheid, of trainingen voor het onderwijs.
  • Het delen van interne kennis: Ook kan een e-learning platform worden gebruikt voor het delen van interne kennis van de organisatie. Dit zorgt ervoor dat alle medewerkers toegang hebben tot dezelfde informatie en kennis. Bij SkillsTown kun je zelfs eigen online trainingen binnen het leerplatform maken met de auteurstool Create, wat het nóg makkelijker maakt om interne kennis te delen.
  • Het uitlichten van leerthema’s: Wil je als organisatie een bepaalde periode van het jaar in het teken zetten van een specifiek leerthema? Denk bijvoorbeeld aan het thema Samenwerken of Feedback. Dan kun je binnen het leerplatform verschillende online trainingen over hetzelfde onderwerp bundelen en uitlichten. Dit noemen we een leerlijn. Zo geef je medewerkers sturing en kunnen ze de trainingen makkelijk terugvinden.
  • Onboarding van nieuwe medewerkers: Ook voor de onboarding van nieuwe medewerkers kan een e-learning platform een perfect middel zijn. Het kan hen helpen om snel vertrouwd te raken met de organisatiecultuur, de bedrijfsprocessen en de rol die ze zullen spelen binnen de organisatie.
  • Klanttraining: Een e-learning platform kan ook worden gebruikt voor klanttraining, zoals trainingen voor het gebruik van producten en diensten van de organisatie. Dit kan bijdragen aan een betere klanttevredenheid en -ervaring.
  • Verkooptraining: En niet alleen voor klanttraining is een leerplatform geschikt! Ook verkooptraining, zoals trainingen over productkenmerken, verkoopstrategieën en klantrelatiebeheer, kun je goed kwijt op een online leerplatform. Dit kan helpen om de verkoopvaardigheden van medewerkers te verbeteren en de omzet van de organisatie te vergroten.
  • Plannen van evenementen: Wil je workshops, live webinars of andere evenementen plannen voor je medewerkers? Binnen het leerplatform van SkillsTown vind je ook een agendafunctie. Zo kunnen medewerkers alle evenementen hierin terugvinden.

Hoe je jouw e-learning platform inzet, ligt aan de doelen die jij wilt behalen als organisatie. Wanneer je het platform inzet met de juiste doelen in je gedachten, kan het bijdragen aan de groei van je organisatie en het verbeteren van algehele prestaties.

Lees ook:

Succesvol een online academie implementeren

Het implementeren van een online academie is een grote uitdaging voor veel organisaties. Hoe zorg je dat medewerkers in de leerstand komen en gemotiveerd zijn om te leren? Dankzij haar ervaring met allerlei implementatietrajecten deelt (...)

▸ Lees hier verder

5. Waar moet je op letten bij het kiezen van een e-learning platform?

Bij het kiezen van een e-learning platform zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Functionaliteit: Zorg ervoor dat het e-learning platform alle benodigde functies en tools biedt om aan de specifieke behoeften van de organisatie te voldoen, zoals het creëren van eigen online trainingen, het beheren van gebruikersaccounts, het volgen van de voortgang van studenten, het bieden van interactieve leermogelijkheden enz.
  • Gebruiksvriendelijkheid: Het e-learning platform moet gemakkelijk te gebruiken zijn voor zowel beheerders als medewerkers binnen de organisatie, en moet duidelijke navigatie en intuïtieve interfaces bieden om een aantrekkelijke en boeiende leerervaring aan medewerkers te bieden.
  • Flexibiliteit: Het e-learning platform moet flexibel zijn en in staat zijn om zich aan te passen aan de behoeften van de organisatie. Denk aan de integratie met andere systemen, het aanpassen van de huisstijl en het aanpassen van de functionaliteiten.
  • Ondersteuning: Zorg ervoor dat het e-learning platform voldoende ondersteuning biedt, zoals technische ondersteuning en klantenservice, om eventuele problemen op te lossen en vragen te beantwoorden. Ook ondersteuning bij de implementatie van een leerplatform in je organisatie is erg waardevol.
  • Beveiliging: Het leerplatform moet veilig zijn en voldoen aan de vereisten voor gegevensbeveiliging en privacy.
  • Kosten: Overweeg de kosten van het e-learning platform, inclusief eventuele licentiekosten, onderhoudskosten en kosten voor technische ondersteuning.
  • Schaalbaarheid: Het e-learning platform moet in staat zijn om mee te groeien met de organisatie en de mogelijkheid bieden om het aantal gebruikers, cursussen en andere functies te vergroten naarmate de behoeften van de organisatie veranderen.

Door rekening te houden met deze factoren bij het kiezen van een e-learning platform, kan je als organisatie de beste keuze maken voor jouw specifieke behoeften en doelstellingen.

6. Samenvatting

Een e-learning platform is een digitale leeromgeving die organisaties in staat stelt om een breed scala aan educatieve materialen en online trainingen aan te bieden aan hun medewerkers, leden of studenten. Zo’n leerplatform speelt in op ontwikkelingsbehoeften en biedt flexibele en toegankelijke leermogelijkheden die passen bij de individuele behoeften en schema’s van de gebruikers. Daarnaast bieden e-learning platforms organisaties de mogelijkheid om interne kennis te borgen, een leercultuur te ontwikkelen en toekomstbestendig te blijven in een snel veranderende wereld.

E-learning platforms zijn in populariteit toegenomen vanwege de vele voordelen die ze bieden. Denk aan kostenbesparing, schaalbaarheid, toegankelijkheid, geïndividualiseerd leren en milieuvoordelen. Ze kunnen op verschillende manieren worden gebruikt, zoals voor online trainingen, het delen van interne kennis, onboarding van nieuwe medewerkers, klant- en verkooptraining, en het uitlichten van leerthema’s.

Organisaties die investeren in een e-learning platform laten zien dat zij toegewijd zijn aan goed werkgeverschap, de groei van hun medewerkers en het behalen van hun doelstellingen. Het biedt een gemakkelijke en flexibele manier om toegang te krijgen tot educatieve materialen en cursussen, en draagt bij aan een verbeterde leerervaring en verhoogde motivatie om te leren en te groeien.

Wil jij een e-learning platform opzetten voor jouw organisatie? Als specialist in online leren binnen organisaties staan wij klaar om jou te ondersteunen gedurende het gehele proces. Van het opzetten van het platform tot een opvallende lancering en het activeren van medewerkers, wij bieden expertise en begeleiding. Ontdek de mogelijkheden.

Een e-learning platform: wat & waarom? | SkillsTown (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Barbera Armstrong

Last Updated:

Views: 6068

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Barbera Armstrong

Birthday: 1992-09-12

Address: Suite 993 99852 Daugherty Causeway, Ritchiehaven, VT 49630

Phone: +5026838435397

Job: National Engineer

Hobby: Listening to music, Board games, Photography, Ice skating, LARPing, Kite flying, Rugby

Introduction: My name is Barbera Armstrong, I am a lovely, delightful, cooperative, funny, enchanting, vivacious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.